Dubioasa lovitură de stat din Turcia – update

Se pare că reorientarea politicii externe a Turciei, după tentativa de lovitură de stat eșuată, este o realitate. În încercarea lor de a drege busuiocul în relația cu Federația Rusă, unii oameni politici turci dau declarații complet ridicole. Cum ar fi asta a lui Mehmet Șimșek, vicepremierul turc, care a spus acum vreo două zile în fața jurnaliștilor că decizia de ataca avionul SU-24 rusesc a fost luată în mod personal de către pilotul turc. Actuala poziție oficială a Turciei este cam la 180 de grade față de cea din noiembrie 2015, când prim-ministrul de la acea vreme, Ahmet Davutoglu, susținea sus și tare că el a fost acela care a dat comanda de a ataca avionul rusesc. Cu ocazia asta, speculațiile conform cărora președintele Erdogan ar fi fost avertizat de Rusia asupra iminenței unei lovituri de stat, tocmai au căpătat un ”parfum de adevăr”.

Mai mult, se pare că Turcia a mulțumit în mod public Rusiei pentru ”suportul necondiționat” oferit pe parcursul tentativei de lovituri de stat:

We thank the Russian authorities, particularly President Putin. We have received unconditional support from Russia, unlike other countries…

… ”unlike other countries”… Ouch!

Lasă un comentariu